Ciekawostki o różowym winie
Wino różowe nie jest tak popularne jak czerwone i stanowi nie lada problem dla wielbicieli gronowych trunków. Otóż wielu wciąż uważa je za mało wytworne i szlachetne, przez co często jest niesłusznie marginalizowane i traktowane po macoszemu. Bardzo często zdarza się nawet, że nieprzychylni enologowie przydają mu niezbyt pochlebne przydomki, mające wyrazić pogardę znawców do tego gatunku. Często więc nazywa się je „winem dla kobiet” lub zwykłą oranżadą. Pora obalić te stereotypy!
Pomimo wciąż pokutującej nie najlepszej opinii znawców, wino różowe, z roku na rok, zyskuje coraz większą popularność na rynku konsumenckim i coraz częściej gości w naszych kieliszkach. Najlepiej oczywiście wyrobić sobie własną opinię, a nie kierować się przestarzałymi i snobistycznymi osądami. Przed rozpoczęciem przygody z tym alkoholem warto więc odrzucić uprzedzenia i poznać kilka podstawowych informacji i ciekawostek na jego temat.
Pochodzenie
Zacznijmy od rozwiania mitów dotyczących pochodzenia różowego wina. Często słyszy się, że trunek ten wytwarzany jest z różowych winogron. Nic bardziej mylnego. Jest to obiegowe przekonanie mijające się z prawdą. Trzeba wyraźnie podkreślić, że różowe szczepy po prostu nie istnieją. Równie często spotykane jest przeświadczenie, że różowe wino powstaje z połączenia wina czerwonego i białego. W tym przypadku, owszem, czasami stosuje się taką metodę, jednak w wielu krajach, w tym na terenie całej Unii Europejskiej, jest ona zabroniona. W rzeczywistości do wytwarzania różowego wina wykorzystywane są grona o czarnej barwie, a więc dokładnie te same, z których powstają wina czerwone. W celu uzyskania jasnego koloru trunku stosuje się specjalne techniki produkcyjne, które to umożliwiają.
Produkcja
Do najpopularniejszych sposobów produkcji różowego wina należy tzw. krótka maceracja. Metoda ta polega na szybkim oddzieleniu moszczu winogron od skórek, zdarza się, że nawet po niespełna dwóch godzinach. Po dokonaniu separacji, alkohol będzie fermentował tak jak wino białe. Tym sposobem zyskuje on pewne cechy trunków jasnych i ciemnych. Rosé zwane też rosado czy blush jest wytwarzane w wielu krajach i na różnych kontynentach. Najbardziej znane gatunki tego rodzaju wina pochodzą nie tylko z krajów o długiej winiarskiej tradycji, jak Francja, czy Hiszpania, ale też z Chile i Stanów Zjednoczonych. Różowe wina, z powodu znacznych różnic klimatycznych między państwami, z których pochodzą i różnych sposobów produkcji, mogą dość znacznie różnić się między sobą smakiem, aromatem oraz kolorem. Co więcej, wina te przybierają bardzo różne barwy od łososiowej, po jasno-rubinową.
Coraz popularniejsze
Z racji swej niezwykłej lekkości, różowe wino zyskuje coraz większą popularność. Szczególnie przedstawicielki płci pięknej chętnie sięgają po tę odmianę wina. Otóż rosé idealnie trafia w gust osób, które nie przepadają za całą, troszkę snobistyczną, otoczką związaną ze spożywaniem wytwornych win. Wynika to z tego, że można je podawać w bardzo niezobowiązujący sposób. Niektórzy zamiast do kieliszków, nalewają je zwyczajnie do szklanek. Właściwie schłodzone, idealnie sprawdza się z dodatkiem lodu i truskawek. Delikatność i pewna finezja różowego wina sprawiają, że znacznie lepiej niż inne gatunki, nadaje się ono do serwowania podczas luźnych imprez w upalne, letnie dni. Gospodarze przyjęć na świeżym powietrzu bardzo często decydują się właśnie na rosé, ponieważ potrafi ono szybko orzeźwiać i ugasić pragnienie gości, zapewniając jednocześnie przyjemne doznania smakowe. Różowe wino jest obecnie świetną odskocznią od ciężkości wina czerwonego i kwaskowatości białego.