Czego nie wiecie o włoskich winach? Sprawdźcie sami!
Włochy kojarzą się przede wszystkim z pysznym jedzeniem i jeszcze lepszym winem. W końcu dla prawdziwego Włocha dobre wino to podstawa dobrej kuchni. Dla osób spoza tego kraju włoskie wino jest synonimem najwyższej jakości, wspaniałej historii i częścią prestiżu. Kraj ten jest ojczyzną znanego na całym świecie Chianti, ale warto wiedzieć, że o miano najsłynniejszego włoskiego regionu walczy nie tylko Toskania. Wyjątkowo dobre i znane na całym świecie wina produkuje również Piemont, Trydent, regiony południowych Włoch oraz Sycylia, z czego ta ostatnia słynie z niezwykle zwariowanego wina o nazwie Marsala. Co jeszcze warto wiedzieć?
Najczęściej włoskie wina dzieli się na te z północy, z Toskanii i te z południa, w tym z Sycylii. Wynika to z przyczyn klimatycznych, jednak mało kto wie, że we Włoszech istnieje najwięcej na świecie odmian winorośli. Szybko zauważy to osoba zwiedzająca południe kraju, gdzie z uwagi na klimat, w niewielkich lokalnych winnicach można odkrywać najróżniejsze smaki. Włosi są w końcu największym producentem wina na świecie. Otóż kraj ten zaspokajaj aż 20 proc. światowej produkcji. To znacząco więcej niż jakikolwiek inny kraj, a już na pewno Polska. Oznacza to, że Włosi prawdopodobnie na winie znają się tak dobrze, jak nikt inny.
Region Veneto
Region ten szczyci się produkcją wina na skalę przemysłową. Jego najsłynniejsze wina to lekkie białe i czerwone Soave i Valpolicella. Warto odnotować, że w przypadku odmiany Soave istnieje bardziej luksusowa wersja Soave Classico. Produkowana jest ona wyłącznie w małych winnicach i raczej nie jest dostępna w tradycyjnych polskich marketach. Z kolei wina Recioto Amarone i Recioto Amabile powstają z suszonych winogron. Wśród weneckich gondolierów popularne jest Recioto Sovae, które jest białym winem o lekko miodowym smaku.
Region Trydent
W tym górskim regionie Włoch winnice ściśle przylegają do stromych i urwistych zboczy, prezentując spektakularne widoki. W przeciwieństwie do środkowych i południowych Włoch, zima trwa tutaj o wiele dłużej i jest dość obfita w śnieg. Sprawia to, że czerwone wina z tego regionu uważane są za nieco ciężkie, z posmakiem truskawkowym bądź śliwkowym. Z kolei wina białe pochodzące z Trydentu są łagodniejsze i lekkie.
Region Piemont
W Piemoncie produkuje się podobne do tych z Trydentu. Stąd pochodzą słynne marki, jak Barolo i Barbaresco. Tutejsze wina są całkiem cierpkie w smaku i dość mocne. Górzysty region oraz długa zima nie sprzyja dojrzewaniu wielu szczepów, dlatego tutejsze winiarnie dysponują swoimi specjalnymi odmianami. Region słynie ponadto z musującego wina Asti, które jest łagodne, słodkie i idealnie pasuje do popołudniowego deseru.
Region Toskania
Stąd pochodzą najsłynniejsze włoskie wina, na których czele stoi Chianti. Jest to czerwone wino, które posiada różny smak, w zależności od producenta. Zazwyczaj chodzi o młode, lekkie wino owocowe. Najbardziej luksusowe wina z regionu, to jednocześnie te najlepsze i co za tym idzie najdroższe. Są to Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino.
Region Umbria
Wina z Umbrii są zazwyczaj tańsze, ale wcale nie gorsze. Warto spróbować białego i lekko orzechowego Orvieto Classico, które produkowane jest w winnicach w pobliżu zabytkowego miasta Orvieto słynącego z pięknej katedry.
Region Sycylia
Do najbardziej znanych sycylijskich win zalicza się Marsala. Z uwagi na dużą zawartość alkoholu, wino to było długo używane głównie w kuchni. Ostatnio koneserzy ponownie docenili wartość tego trunku. Warto również zasmakować w mocnym, czerwonym winie Nero d’Avola. Warto zauważyć, że Sycyliczyjcy nie przejmują się zbytnio normami DOC, przez co ich wina bywają prawdziwym szaleństwem dla degustatorów.